Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΑ

Ύστερα από 2 ολόκληρα χρόνια απραξίας και αβεβαιότητας, ξεκινούν δειλά-δειλά και πάλι οι μεγάλες εικαστικές εκθέσεις, σε όλον τον κόσμο.

Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, έχω σταματήσει την συνεργασία μου με την Μπιενάλε της Βενετίας (Biennale Arte di Venezia) – άλλωστε η ματαιωθείσα έκθεση τού 2020 ήταν και η τελευταία στης οποίας το διοργανωτικό τμήμα θα συμμετείχα – ωστόσο δεν χανόμαστε, θα σας παρουσιάζω από εδώ και από την ανανεωμένη προσωπική μου ιστοσελίδα (www.iliasbountouris.com) τα όσα ενδιαφέροντα θα συμβαίνουν στον ελληνικό και διεθνή χώρο των εικαστικών τεχνών.

Όσοι λοιπόν από εσάς βρεθείτε στην Βόρεια Ιταλία, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το ωραιότατο Μουσείο Mudec, στο Μιλάνο, όπου, ως τις 27 Μαρτίου και στην έκθεση με τίτλο «From Figuration to Abstraction», θα απολαύσετε έργα του Piet Mondrian, αυτού του τόσο επιδραστικού, Ολλανδού  ζωγράφου (1872 – 1944).

Οι μινιμαλιστικές γεωμετρικές του συνθέσεις (όπως τις ονόμαζε ο ίδιος) με τα πλέγματα μαύρων γραμμών που περικλείουν ενότητες από λευκό, κόκκινο, μπλε ή κίτρινο χρώμα ενδεχομένως να μην καταφέρνουν να αρέσουν σε όλους, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή που είχε η τεχνική του σε άλλους εικαστικούς καθώς και στην διακοσμητική, στο styling κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση, προσπαθώντας να αναδείξει την εξέλιξη τού Μοντριάν, παρουσιάζει κυρίως την πρώιμη καλλιτεχνική του περίοδο (που βέβαια διήρκησε μέχρις ότου έφτασε περίπου 50 ετών), κατά την οποία ζωγράφιζε νατουραλιστικά έργα.

Ένα από εκείνα είναι το παρακάτω ρεαλιστικό που προέρχεται από το Μουσείο Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας του Βισμπάντεν, στην Γερμανία.

Κοινοποίηση:

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

18/03/2022

Γιαννούλης Χαλεπάς: Δούναι και λαβείν

18/03/2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *