Στην εκπνοή του 2020
και μετά από πολυετή έρευνα, μελέτη, καταγραφή και ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ήλθε η ώρα να εκδώσω ένα βιβλίο που αναφέρεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στα Ελληνικά Παραδοσιακά Επαγγέλματα.

Σε αυτό περιλαμβάνονται 30 μικρές ιστορίες, οι περισσότερες αφηγηματικές, στις οποίες περιγράφεται η καθημερινότητα 30 και πλέον παλιών επαγγελματιών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν πια οριστικά πάψει να δραστηριοποιούνται.
Το βιβλίο προλογίζει η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη,
τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης
της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021,
έχει εικονογραφηθεί από 25 σύγχρονους ζωγράφους,
φέρει την Αιγίδα της UNESCO Πειραιώς
και εκδίδεται από τον Εκδοτικό Οίκο Little Island Publications.
Καθώς το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται και σε παιδαγωγούς, έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που να αποτελεί και εκπαιδευτικό εργαλείο, ώστε, αφού κατακτηθεί αυτή η ιδιαίτερη γνώση, να μπορεί να μεταδοθεί στους μαθητές και να παράγει για εκείνους αξιοποιήσιμο εφόδιο. Για τον λόγο αυτόν,  προωθείται ήδη και στα σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.

Το βιβλίο, εκτός από έντυπη μορφή, έχει εκδοθεί και σε Audio Book.
Το Audio Book περιλαμβάνει τις ηχογραφημένες αφηγήσεις αυτών των μικρών ιστοριών από γνωστούς καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων ακούγονται ήχοι της αντίστοιχης εποχής αλλά και ήχοι από το κάθε επάγγελμα, όλα αυτά με συνοδεία κατάλληλα προσαρμοσμένων μουσικών του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταμάτη Κραουνάκη και του Στέφανου Βαρελά, που ευγενικά μού έχουν παραχωρηθεί.
Πρόσβαση στο Audio Book θα έχετε πολύ εύκολα μέσω ενός QR Code που βρίσκεται στην 1η σελίδα του βιβλίου, ή εναλλακτικά αφού αναζητήσετε το Audio Book στο e-shop της Σελίδας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και οι θετικές αξιολογήσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, η Ιστορικός Ηélène Castellano-Eυθυμίου, η Καθηγήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιόλα Αργυροπούλου, η Διευθύντρια Παιδικής Φροντίδας Σταυρούλα Βαρδάκου, η Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Μιμίκα Γιαννοπούλου, η Ιστορικός Τέχνης, Μαρίνα Γκόντα, ο Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Κώστας Καρούσος, ο π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης, ο Θεωρητικός Τέχνης, Σάντι Νικολαρέας και η Διευθύντρια Μουσείων, Χαριτωμένη Ευγένιου Σπαθάρη.

Ξέρω πως οι συνθήκες για να βρεθούμε όλοι μαζί σε μία Παρουσίαση του βιβλίου είναι δύσκολες για την ώρα.
Ενδεχομένως αυτό να γίνει και διαδικτυακά.
Ως τότε, όσοι επιθυμείτε να το αποκτήσετε, εκτός από τα βιβλιοπωλεία μπορείτε να το παραγγείλετε και ηλεκτρονικά μέσα από το e-shop αυτής της Σελίδας.

Ilias Bountouris

Σαν μια φορά

Audio Books

Pocket Books