ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:          ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Ο επισκέπτης σε έναν τόπο, επιθυμεί να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του τόπου, τις παραξενιές του. Φυσικά, έλκεται και από τις φυσικές ομορφιές, τα σπήλαια, τα φαράγγια, τις θάλασσες. Και ναι, συμφωνώ, ασφαλώς και έχουμε στην Ελλάδα ωραίες θάλασσες.

Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε.
Θάλασσες ωραίες, θα βρει κι αλλού στον κόσμο.
Ενδεχομένως και ωραιότερες.
Ο επισκέπτης όμως θέλει να συνδυάσει αυτές τις θάλασσες, με κάτι που θα τον συνεπάρει, που θα τον μαγέψει σε τούτον τον τόπο με τον τόσο περίεργο πολιτισμό.
Όλοι όσοι επισκέπτονται την χώρα μας αλλά κι εμείς, όταν ταξιδεύουμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν θέλουμε, όταν επιστρέψουμε, να έχουμε μαγευτεί από τον ιδιαίτερο πολιτισμό της κάθε περιοχής, του κάθε χωριού;
Να έχουμε πασπαλιστεί με λίγη από την χρυσόσκονη αυτού του τόπου;

Εγώ προσωπικά, εδώ και περίπου 30 χρόνια, δουλεύω ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης μιας περιοχής, είτε ευρύτερης, είτε ακόμη κι ενός χωριού.
Θεωρώ -κι ευτυχώς έχω από την ιστορία δικαιωθεί- πως ο μόνος σύντομος και ασφαλής τρόπος να κερδίσει μια περιοχή την προστιθέμενη αξία που θα την κάνει να ξεχωρίσει, να βγει μπροστά και να εξασφαλίσει δίκαια και αποτελεσματικά επισκέπτες, είναι η Ανάδειξη του Τοπικού της Πολιτισμού.
Η Ανάδειξη της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού του τόπου της δηλαδή.

Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως με την Ευρώπη, έχουμε κάπως χάσει και τον στόχο μα και τον προσανατολισμό. Παντού σχεδόν στο εξωτερικό, έχουν προάγει την ανάδειξη τού, κάποιες φορές, ανύπαρκτου ή ισχνού πολιτισμού τους, σε μία καλοστημένη, καλολαδωμένη μηχανή εισροής εισοδήματος. Έχουν αξιοποιήσει, απολύτως κερδοφόρα, και την κάθε πιθαμή του τόπου τους η οποία έχει μία ιστορική, μία πολιτιστική σημασία.

Αλλά κι εμείς εδώ, όπου το κάναμε, είχε απίστευτα αποτελέσματα.
Θυμάμαι εκείνα τα Ζαγοροχώρια πριν 30 χρόνια, κατοικούντο μόνο από ελάχιστους δύστροπους κτηνοτρόφους, τους λεγόμενους Βλάχους . Βήμα – βήμα, χρόνο με τον χρόνο, χάρη στην προσπάθεια της ομάδας μου και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής, έχουν φτάσει σήμερα σε μοναδικά επίπεδα επισκεψιμότητας και πληρότητας, όλον τον χρόνο!
Το ίδιο και σε άλλες προσπάθειές μου, στην Σαντορίνη, στην Χαλκιδική, στην Κρήτη, στα Ιωάννινα, στην Πελοπόννησο, αλλά και σε μικρότερες περιοχές, ακόμη και σε τόσα χωριά, των οποίων την Ανάδειξη επέτυχα, με τις μεθόδους που σας περιέγραψα στην κυρίως ομιλία μου.

Με στόχο πάντα, οι προορισμοί αυτοί, τα τουριστικά αυτά στολίδια, να μπορούν να κινούν με επιτυχία τις τοπικές οικονομίες, να μπορούν δηλαδή να αναπτύξουν μία εύρωστη οικονομικά κοινωνία.

*Από ομιλία του Ηλία Μπουντούρη σε Συνέδριο στην αρχαία Ολυμπία, με θέμα: «Ανάδειξη Τοπικού Πολιτισμού, το Ασφαλέστερο και Αποδοτικότερο Τουριστικό Προϊόν»

Κοινοποίηση:

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

17/07/2021

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (αρθ 2)

17/07/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *