ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Μία τελείως ξεχωριστή εμπειρία θα μπορεί πλέον να ζήσει ο επισκέπτης στην καστροπολιτεία του Μυστρά, μετά την ένταξη του καλοσυντηρημένου Παλατιού των Δεσποτών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ο στόχος θα είναι η παρουσίαση της βυζαντινής ζωής στο παλάτι, των αυτοκρατορικών συνηθειών,  της σχέσης που είχαν με τους δεσπότες, αλλά και διαφόρων λεπτομερειών από την καθημερινότητα, πώς ντύνονταν, πώς συμπεριφέρονταν, πώς διατρέφονταν κλπ.

Τα πολιτιστικά αξιοθέατα από μόνα τους, δεν μπορούν πάντα να προσελκύσουν επισκέπτες.  Είναι χρέος όσων επιδιώκουμε την ανάδειξη πολιτισμικών αγαθών, να βρούμε τρόπους ικανούς ώστε να αποκατασταθεί η επαφή, η επικοινωνία του εκθέματος με τον επισκέπτη.
Ο εκσυγχρονισμός λοιπόν, αρχικά της αντίληψής μας, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η βιωματική προσέγγιση, θεωρούνται μονόδρομος αν θέλουμε τα πολιτιστικά μας μνημεία να προβληθούν όπως τους αξίζει και να συνιστούν επισκέψιμους χώρους αξιώσεων.

Σε αυτήν τη λογική κινείται η νέα πρωτοβουλία και χαίρομαι που, και στην Ελλάδα πια, ξεκινήσαμε να βαδίζουμε σε σύγχρονα μονοπάτια.
Ας μην ξεχνάμε πως ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Διαθέτει δε στοιχεία τέτοια που, αν «σκηνογραφηθούν» σωστά, η προσέλευση των τουριστών θα απογειωθεί αφού, κατά την περιήγησή τους, θα νιώθουν για λίγο ότι ζουν σε εκείνη την εποχή.


*Άρθρο του Ηλία Μπουντούρη σε ελληνικό διαδικτυακό ΜΜΕ



Κοινοποίηση:

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΕΧΕΤΑΙ

17/07/2021

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΩΝ

17/07/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *