ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

Τελευταία γίνεται πολλή κουβέντα για το τι είναι σημαντικότερο σε ένα έργο τέχνης. Κάποιοι λένε ότι σημαντικότερο είναι το αισθητικό αποτέλεσμα, πολλοί άλλοι λένε πως είναι η τεχνική του και, ακόμη περισσότεροι ισχυρίζονται πως, πρωτεύοντα ρόλο, θα πρέπει να έχει το μήνυμα που εκφράζει.

Η αλήθεια είναι πως, για να ωφεληθεί όποιος αντικρίζει, ακούει ή και διαβάζει ένα προϊόν τέχνης, εκείνο, εκτός από την σωστή δομή και ισορροπία, που τα θεωρώ θεμελιώδη, θα πρέπει να διαθέτει ΚΑΙ κάλλος ΚΑΙ συμβολισμό ΚΑΙ μήνυμα.

Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να συνεργάζονται και να περιέχονται σε όποια δοσολογία κρίνει ο παραγωγός του έργου. Αν είναι και χρηστικό, όπως επέμενε ο Τσαρούχης, ή αν παρέχει και κάποια γνώση, ασφαλώς, ακόμη καλλίτερα.
Ωστόσο, αν τελικά αυτό δεν μας «βγαίνει», ο δημιουργός θα πρέπει να θυμάται πως, αν έχει μόνο μία από τις παραπάνω ιδιότητες, τότε το έργο ΔΕΝ μπορεί να «σταθεί»..

Παρά μόνο κι αν αυτή η μία, είναι το κάλλος και η αισθητική. Αν ικανοποιεί δηλαδή την έμφυτη λαχτάρα που έχει ο άνθρωπος για την ωραιότητα.


Ilias Bountouris

Κοινοποίηση:

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (αρθ 2)

17/07/2021

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

17/07/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *