Περιπλανώμενοι νομάδες

Περιπλανώμενοι νομάδες

Μια σπουδαία έκθεση επισκέφθηκα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, που στεγάζεται στα πρώην βασιλικά ανάκτορα της Κέρκυρας.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης – Παλιά Ανάκτορα

 

Η έκθεση έχει τίτλο «Περιπλανώμενοι νομάδες στην Κεντρική Ασία» και παρουσιάζει εξαιρετικά υφαντά των νομάδων Baluch.

 

Υφαντά χαλιά νομάδων της Ασίας που αναδεικνύουν την σπουδαία, αρχαία ιστορία της υφαντικής τέχνης

Οι Baluch, κυρίως κτηνοτρόφοι, έλκοντες κοινωνική και πολιτισμική καταγωγή από τους Πέρσες και την δυναστεία των Qajar (1794-1925), κινούντο από τα μέσα του 19ου αιώνα μεταξύ Αφγανιστάν, Ιράν και Τουρκμενιστάν και χωρίζονταν σε αρκετές φυλές· τα δε χαλιά και κιλίμια τους θεωρούνται αριστουργήματα της υφαντικής τέχνης.

 

Σάκος σέλας των νομάδων Baluch, υφαντό απόλυτα ταυτισμένο με τη νομαδική ζωή. Χρησιμοποιείτο για την μεταφορά τροφίμων, αντικειμένων ή και μωρών, ενώ υφαινόταν με χαρακτηριστικά μοτίβα για να αναγνωρίζεται η φυλή από μακριά

Τα υφαντά παράγονταν αποκλειστικά από γυναίκες και σε οριζόντιους, καθιστούς αργαλειούς, αφού πρώτα είχαν βάψει και γνέσει το μαλλί. Συχνά δε, αξιοποιούσαν περσικά μοτίβα ενώ τελείωναν την ύφανση στα αριστερά με ασύμμετρο, ανοικτό κόμπο – τον γνωστό «περσικό κόμπο».

Κίβα, Ουζμπεκιστάν, 1900 Καρακαλπάκ θερινό πανωφόρι (shapan) με τσέπη. Οι Καρακαλπάκ είναι ημι-νομάδες της Ασίας και καταλαμβάνουν το βορειοδυτικό Ουζμπεκιστάν.

Το εισιτήριο της έκθεσης είναι πολύ οικονομικό (κακώς) και, αν βρεθείτε στην Κέρκυρα για Πάσχα, να μην αμελήσετε μία επίσκεψη. Στους χώρους του Ανακτόρου θα δείτε και μόνιμες εκθέσεις που παρουσιάζουν αριστουργήματα ασιατικής τέχνης από Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Νεπάλ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σιάμ, Καμπότζη, Θιβέτ, αρχαία Γκαντάρα κ.ά.. Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτύξετε –εσείς και τα παιδιά σας– μια ευρύτερη θέαση απέναντι και σε άλλες μορφές τέχνης, απέναντι και σε άλλους πολιτισμούς.  

Αίθουσα του θρόνου – Ανάκτορα Κέρκυρας

Κοινοποίηση:

Η Ελλάδα που αντιστέκεται

11/04/2023

Audio Book "Ο πέλεκυς"

11/04/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *