23 αιώνες – ένα μικρό οδοιπορικό στα Κάστρα Θεσσαλονίκης

23 αιώνες – ένα μικρό οδοιπορικό στα Κάστρα Θεσσαλονίκης

Κυκλοφόρησε το νέο Audio Book του συγγραφέα Ηλία Μπουντούρη.

Διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή με τη μέθοδο “Download”, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://iliasbountouris.com/product/23-aiones/

Σε αυτό το ηχητικό μικρό οδοιπορικό ανηφορίζουμε προς τη Θεσσαλονίκη και περιηγούμαστε στα Κάστρα. Με αφορμή τα Κάστρα, το πιο μεγάλο και ίσως το πιο σπουδαίο ελληνικό οχυρωματικό σύμπλεγμα – απολύτως συνυφασμένο με τη Θεσσαλονίκη, και ενώ ακούμε ήχους της κάθε εποχής, γνωρίζουμε την ιστορική διαδρομή της πόλης, μια διαδρομή 23 αιώνων από την ίδρυσή της, το 315 π.Χ..

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής μαθαίνουμε για τις πολλές περιπέτειες που έχει περάσει η Θεσσαλονίκη, για την προστασία που της παρείχαν και, άλλοτε, που δεν της παρείχαν τα κάστρα (από Άβαρους, Σλάβους, Γότθους, Καταλανούς, Βούλγαρους, Σαρακηνούς και άλλους, με τελευταίους τους Οθωμανούς), μαθαίνουμε για τη λιθοδομία αλλά και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία των κάστρων, στοιχεία που έχουν πολλά κοινά με τα αντίστοιχα κάστρα της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια, μαθαίνουμε για την συνολική έκταση που καταλάμβαναν πέραν εκείνων που σώζονται στην Άνω Πόλη, καθώς περιέκλειαν ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη μέχρι και το λιμάνι, το οποίο εισχωρούσε μέσα στην πόλη -εκεί όπου βρίσκονται σήμερα τα Λαδάδικα- έχοντας, μάλιστα, υψηλά τείχη από τη μεριά της θάλασσας.

Μαθαίνουμε, επίσης, για τους πολλούς Πύργους που υπήρχαν και που κάποιοι στέκονται ακόμη αγέρωχοι και για την καθοριστική συμβολή που είχαν στην οχύρωση της πόλης.

Μαθαίνουμε, βέβαια, για το Επταπύργιο και το Γεντί Κουλέ μα και για τον δυσάρεστο ρόλο που διαδραμάτισε ως μία από τις πιο πολυσυζητημένες φυλακές, ήδη από τότε που η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμη Οθωμανική. Στο μικρό αυτό οδοιπορικό αναφέρονται και αρκετά περιστατικά ποινικών κρατούμενων ή και μελλοθάνατων.

Μαθαίνουμε, τέλος, για τον ετερόκλητο πληθυσμό που φιλοξένησε κατά καιρούς η καλά οχυρωμένη από τα Κάστρα πόλη (αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, Ρωμιούς, Οθωμανούς, Εβραίους, Μικρασιάτες κ.ά.), καθώς και για τα σπίτια στα οποία ζούσαν (ρωμαϊκές επαύλεις, οθωμανικά αρχοντικά, μικρασιάτικα χαμόσπιτα – τα λεγόμενα καστρόπληκτα κ.ά.).

Διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή με τη μέθοδο “Download”, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://iliasbountouris.com/product/23-aiones/

——————————————————

Το βιβλίο είναι ακουστικό. Χωρίς βέβαια να υποβαθμίζεται ο ρόλος των έντυπων βιβλίων, τα Audio Book είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη και στην Αμερική· μα και στην Ελλάδα προτιμώνται όλο και περισσότερο πλέον, αφού μπορούν να ακουστούν ευχάριστα κατά την διάρκεια κάποιας δραστηριότητας, όπως οδήγησης, άθλησης, ταξιδιού, μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς κ.λπ.. Το πλεονέκτημα με τα Audio Book της συγκεκριμένης σειράς είναι πως οι απαγγελίες συνοδεύονται α) από ήχους που αποδίδουν τις συνθήκες κατά τις οποίες διαδραματίζεται η ιστορία και β) από κατάλληλα προσαρμοσμένες μουσικές.

Εκτός από το ευρύ κοινό, απευθύνεται επίσης σε αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες ή σε ΚΤΕΛ, που μπορούν να το αξιοποιούν κατά την διάρκεια των ταξιδιών καθώς και σε τουριστικά πρακτορεία, σε ξενοδοχεία, σε ξεναγούς κ.λπ.. Απευθύνεται δηλαδή σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν ή να βοηθήσουν και άλλους να γνωρίσουν την ξεχωριστή αυτή χώρα.

Τίτλος: 23 αιώνες – ένα μικρό οδοιπορικό στα Κάστρα Θεσσαλονίκης
Συγγραφέας: Ηλίας Μπουντούρης
Απαγγελία: Ηλίας Μπουντούρης
Επιμέλεια: Λιάνα Τριανταφυλλούδη
Έκδοση: Little Island Publications
ISBN 978-618-5604-35-6  
© Little Island Publications

Διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή με τη μέθοδο “Download”, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://iliasbountouris.com/product/23-aiones/

Κοινοποίηση:

Τα εικαστικά έργα μου τώρα και σε χρηστικά αντικείμενα

11/03/2024

Συνέντευξη του Ηλία Μπουντούρη με αφορμή το νέο του Audio Book με τίτλο: 23 αιώνες - ένα μικρό οδοιπορικό στα Κάστρα Θεσσαλονίκης

11/03/2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *