Το βιβλίο “Σαν μια φορά” στα μουσεία της Ελλάδας

Το βιβλίο “Σαν μια φορά” στα μουσεία της Ελλάδας

Μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το βιβλίο μου «Σαν μια φορά» με τα 30 μικρά ιστορικά διηγήματα, θα βρίσκεται πλέον και στα πωλητήρια Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.

———————————————————–

*
Πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια σε μια γειτονιά πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (περίοδος δικτατορίας 1967-1974). Κάποιοι έλεγαν τότε πως κάτω από τα σπίτια μας κυλούσε ο Ιλισός ποταμός, στις όχθες του οποίου πίστευαν στην αρχαιότητα πως κατοικούσαν οι Μούσες και που ο Πλάτων ονόμαζε «υδάτιον» μιας και τα καλοκαίρια στέρευε.

Έτσι κι εγώ, στο πάρκο πίσω από το Μουσείο, έσκαβα σαν παιδί το χώμα για να τον ανακαλύψω ενώ άκουγα δύο αγαπημένες φιγούρες, τον κουλουρά με τον καστανά, να διαφωνούν με τον υπαίθριο φωτογράφο -που άφηνε για λίγο το στέκι του στο απέναντι πάρκο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, για έναν γρήγορο τσακωμό μαζί τους- για το αν η Αθήνα θα ήταν καλύτερη με ένα ποτάμι να την διασχίζει ή όχι.
(Μάλωναν, βέβαια, και για πολλά άλλα…)

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε παραδίπλα να οικοδομείται το μεγάλο ξενοδοχείο Caravel όμως έπεσαν επάνω σε κάποια φλέβα του Ιλισού (ή κάτι τέτοιο) κι έτρεχαν τα νερά στους δρόμους για μήνες. Θυμάμαι σαν τώρα να τρέχω να προλάβω τα νέα και στους τρεις, χαρούμενος που θα είχαμε και πάλι ένα ποτάμι.

Χρόνια μετά, έμαθα ότι η Γαλλίδα Sophie de Marbois-Lebrun, η περίφημη Δούκισσα της Πλακεντίας, είχε οικοδομήσει πριν από περίπου 150 χρόνια την Villa Ilissia, πλάι στις όχθες του Ιλισού ποταμού, προορίζοντάς την για χειμερινή κατοικία. Το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αρχοντικό, από το 1930, φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, του οποίου τους κήπους χάζευα μικρός από το σπίτι των γονιών μου.

Και από σήμερα, το βιβλίο «Σαν μια φορά» με 30 μικρά ιστορικά διηγήματα για τα ελληνικά, ξεχασμένα επαγγέλματα, βρίσκεται στο πωλητήριο του Μουσείου.

Ελπίζω, εκείνος ο καστανάς, ο κουλουράς κι ο πλανόδιος φωτογράφος, ήρωες πια στο βιβλίο, να χαμογελούν από εκεί ψηλά.*
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, μα κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Τα Ιωάννινα είναι μία πόλη στην οποία αναπτύχθηκε ένας ξεχωριστός πολιτισμός, εξ αιτίας πολλών και ευνοϊκών παραγόντων μα εξ αιτίας και της αγάπης των Ιωαννιτών για τα γράμματα και για την επαγγελματική καταξίωση.
Αρκετά από τα ιστορικά διηγήματα του βιβλίου γεννήθηκαν από παιδικές μνήμες με παλιούς επαγγελματίες της πόλης, όπως ο δεξιοτέχνης λούστρος που σύχναζε στην κεντρική πλατεία με το Ρολόι και ο αγωγιάτης που είχε το στέκι του στο παρακείμενο ΚΤΕΛ και τελάλιζε την έκπτωση της ημέρας για το αγώι του.

Από σήμερα το βιβλίο μου βρίσκεται στο πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.


*
1259-1262

Ύστερα από μάχες και διαπραγματεύσεις, το Δεσποτάτο του Μυστρά περνά στην κυριαρχία των Βυζαντινών. Αμέσως μετά, λόγιοι και καλλιτέχνες ξεκινούν να συχνάζουν στην αυλή του Δεσπότη, επικουρώντας για μία σπουδαία πολιτιστική άνθιση.
Κατά την διάρκεια των επόμενων 2 αιώνων αλλά και αφού καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, ο Μυστράς συνεχίζει να κατοικείται ανελλιπώς, με αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη και με πλήθος επαγγελματιών να δραστηριοποιούνται με επιτυχία. Κάποιοι από αυτούς, είναι ήρωες στο βιβλίο μου.

Από σήμερα, το βιβλίο βρίσκεται στα ράφια του πωλητηρίου του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά.*
Αρκετά από τα παλαιά μα και από τα σημερινά επαγγέλματα έλκουν καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα. Από την Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλέξανδρου ξεκινούν το μακρύ οδοιπορικό τους 2 από τους ήρωες – παλιούς επαγγελματίες του βιβλίου, δίνοντάς μας στοιχεία για την διαφορετική εκείνη εποχή· για την διαφορετική εκείνη Ελλάδα.

Από σήμερα, το βιβλίο «Σαν μια φορά» βρίσκεται στα ράφια του πωλητηρίου των Αιγών και της Βεργίνας.*
Η Θεσσαλονίκη, δεχόμενη συχνά πρόσφυγες, κατάφερε να αφομοιώσει πλείστον πληθυσμό επαγγελματιών από τα ανατολικά και από τα βόρεια, που μορφοποίησαν σε μεγάλο βαθμό και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.
Οι ήρωες – παλιοί επαγγελματίες του βιβλίου, έχουν ζήσει αρκετές από τις περιπέτειές τους στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα το βιβλίο «Σαν μια φορά» βρίσκεται στο πωλητήριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων
Μυστράς
Βεργίνα – Αιγές
Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση:

Επίσκεψη του Ηλία Μπουντούρη στο Σπήλαιο Postojna

08/11/2022

Οι πηγές του ποταμού Λούρου

08/11/2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *